Exposities

Vaste expositie

Tot de vaste exposities in het museum behoren collecties van het schilder- en bakkersambacht. Verder een stijlkamer-huiskamer anno 1900 en een meidenkamer-keuken. In deze meidenkamer treft u o.a. een “tuugkist” voorloper van de kledingkast aan, een koffiebrander die vroeger gebruikt werd om zelf koffie te branden en voorwerpen om zelf mosterd te maken. Ook komen er af en toe nog  gebruiksvoorwerpen bij met mooie en bijzondere verhalen.

Bijzondere voorwerpen
Zo nu en dan wordt er een bijzonder voorwerp aangeboden aan het museum om tentoon te stellen. Zoals een RAAMSPUIT raamspuituit de 19e eeuw. Deze raamspuit is oorspronkelijk gebruikt bij het steenhuis en was in het bezit van Wieger de Boer , huidige bewoner van het steenhuis. Toen het steenhuis in opdracht van dominee Damstee omstreeks 1850 drastisch werd verbouwd waarbij de kijk en schietgaten plaats moesten maken voor grote ramen, werd het schoonmaken hiervan een hele klus. Deze raamspuit was dan ook bedoeld om het

reiswieg voor prinses Irene

reiswieg voor prinses Irene

dienstmeisje wat hulp te bieden bij het wassen en afspoelen van o.a. de hoge ramen. De raamspuit werd in een emmer met water geplaatst. Door de hendel hiervan op en neer te bewegen werd water naar het spuitgedeelte gepompt en konden de ramen worden afgespoeld en afgespoten. Dan zijn er op de bovenverdieping, die via de trap en eventueel stoellift te bereiken is, oude handgereedschappen, een schooltje, grutters- en kapperswinkel en een taveerne, schoenmakersgereedschap en nog andere gebruiksvoorwerpen.

Het overlevingskistje/reiswieg ten tijde van de 2e wereldoorlog ooit bedoeld voor Prinses Irene, staat ook weer tentoongesteld met foto’s en verhalen over zijn bijzondere geschiedenis en omzwervingen. Dit kistje reisde in mei 1940 met de koninklijke familie van Nederland (IJmuiden) naar Engeland (Londen) en later naar Canada. Na de oorlog is het kistje weer in Nederland beland en via o.a. Hoogkerk in museum ‘t Steenhuus.

Wisselexpositie [seizoen 2017]

ExpositieScheepvaartDe wisselexpositie voor het museum-seizoen 2017 heeft als onderwerp SCHEEPVAART HISTORIE. Dit in de breedste zin van het woord.
Een heel bijzondere tentoonstelling, met een ongekende variatie aan voorwerpen met betrekking tot de scheepvaart. Dit alles uit de grote verzameling van Jaap de Jong uit Marum. Hij is zelf schipper geweest op de binnenvaart. Al meer dan 20 jaar verzamelt hij materiaal wat met de scheepvaart te maken heeft en is ooit begonnen met een briefopener en roomlepel. Het gaat van scheepsbel tot dasspeld, van menu-bord tot embleem, van scheepsmodel tot gedenkpenning, van tandenstoker tot servieswerk. Materiaal van heel veel maatschappijen en van passagiersschepen. Het komen bekijken meer dan waard!

Koffie, thee en fris

Op het binnenplein en bij mooi weer op het buitenterras, kan er koffie, thee en frisdrank gedronken worden.

Komt u ‘t Steenhuus bezoeken? Wij heten u van harte welkom, kijk gauw bij de bezoekersinformatie!